Törökbálint hírportálja

  

Programajánló

February 2020
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Natura 2000 mellett a legszennyezettebb terület

A Tétényi-fennsík egy egyedülálló növény és állatvilággal rendelkező területe Törökbálintnak, ami bekerült az Európai Unió Natura 2000-es területei közé is, tekintve 45 védett növény és 80 védett állatfaj otthona. Hihetetlen, hogy a területtel közvetlenül határos a volt Mechanikai Művek területe, leírhatatlan méretű szennyezéssel. - A helyzet kilátástalan.

A Tétényi-fennsíkon található iparterület korábban 100%-ban a Mechanikai Művek birtokában volt, és most is e cég egyik utódja az egyik legnagyobb tulajdonos, mégpedig az MM Speciális Védelmi Termékeket Gyártó Zrt. Az előállított termékek között a mai napig megtalálható a lőszerek és robbanóeszközök gyártása, fejlesztése; telefonok és alkatrészeik gyártása, de készül itt kazán és festékszóró is.


A Mechanikai Művek szennyezett területe

A területen a Greenpeace végzett vizsgálatokat. Vizsgálataik során találtak ásványolaj-, szénhidrogén- és fémszennyezést is. Jelentős mennyiségben találtak bárium, kadmium, szelén, réz, cink szennyezést, de ismert, hogy a területen nagyobb mennyiségű szennyvizet is elszikkasztottak.

A Greenpeace részletesen elemezte a területen talált szennyezések életre gyakorolt hatásait:

A szénhidrogének töményen belélegezve tüdőkárosodást, tüdőgyulladást és szívritmuszavarokat okozhatnak. Nagy mennyiségben lenyelve gyomor- és bélrendszeri panaszokat, súlyos máj- és vesekárosodást, illetve idegrendszeri tüneteket válthatnak ki.

A különböző nehézfémek eltérő kockázatúak lehetnek: a kadmium rákkeltő, hormonkárosító tulajdonságokkal rendelkezik, elváltozást okozhat a csontokban; a cink létfontosságú elem az élőlények számára, ám nagyobb mennyiségben ez is egészségügyi kockázatot jelent, ionja az enzimműködést befolyásolja. A réznek való krónikus kitettség káros a vesére és a májra, valamint idegrendszeri károsodást is okozhat. A fémek legnagyobb környezeti kockázata az, hogy felhalmozódnak az élő szervezetekben.

A területet kisebb-nagyobb cégek bérlik, így az itt dolgozók számára egészségügyi kockázatot jelenthetnek a szennyező anyagok. A terület környékén hétvégi telkek sorakoznak. Az itt „pihenő” emberek számára kockázatot jelent, ha szennyezett talajvízből nyerik a locsolásra, esetleg fogyasztásra használt vizet.

A terület kármentesítése egyértelműen a tulajdonosok feladata lenne, de erre nagyon csekély az esély, így az állami szerepvállalás nélkül nehezen kivitelezhető. A kármentesítés költségei jelenleg még csak meg sem becsülhetőek, tekintettel óriási méretű területről van szó, és a különböző gócpontokban más és más anyagokkal szennyeződött a talaj.


Vele szomszédságban a festői szépségű Natura 2000-es terület

A területen mért adatok megismerhetők a Greenpeace honlapján.

 

Hozzászóláshoz jelentkezz be!