A 2045.HU oldalain, csak az oldal működéséhez szükséges sütiket használjuk, továbbá a Google és a Facebook beépülő sütijei dolgozhatnak!

Feketelevessel jön a bérletreform

Március 1-jétől Budapesten belül is utazhatunk a Pest vármegyebérlettel, így a Budapestre ingázó bérletes utasok számára felére csökken az utazási költségük. Ugyanakkor jelen állás szerint duplájára nő az alkalmi utasok jegyára, és a csak helyben utazók bérletára. - Enyhítő javaslatot tettem.

A Volánbusz a kötelező törvényi előírásoknak eleget nem téve, csupán február legvégén kezdte tájékoztatni az utazókat a tényleges változásokról, így csak 2024. február 23-án késő délután és a BKK tájékoztatásából 2024. február 26-án lett egyértelmű, hogy valamennyi környéki díjtermék (környéki jegyek és környéki helyi bérletek is) kivezetésre kerül!

Bár a fenti változást tartalmazó ÁSZF-et a törvényi kötelezettség keretein belül 30 nappal korábban nyilvánosságra kellett volna hozni, ez a mai napig nem történt meg, csak a szolgáltatók egyéb internetes tájékoztatóiból derül ki. Bár a Volánbusz minden évben több hónapos késéssel küldi meg a szerződéseit az agglomerációs települések számára, így bár hivatalosan jelenleg sincs a város és a Volánbusz között szerződés, de a korábbi szerződések egyértelműen annak érdekében jöttek létre, hogy az elővárosi buszokat a települések, így Törökbálint határain belül, helyi járatként, helyi járatú díjtermékekkel (helyi vonaljegy és helyi bérlet) is igénybe lehessen venni. Így, e díjtermékek kivezetésével nem csak törvényt de Törökbálint és a többi agglomerációs település felé szerződést is szeg a Volánbusz.

A Volánbusz és az illetékes minisztérium ilyen jellegű egyoldalú döntése eredményeként, a törökbálinti utazókat többszörös hátrány éri:

  • Azon utasok, akik csak Törökbálinton belül közlekednek, március 1-jét követően csak az egész megyére és Budapestre is érvényes vármegye bérletet tudják megvásárolni, ami 9450Ft-ba kerül, szemben az 5200Ft-os Törökbálint helyi bérlettel, ami megszűnik!
  • Azon utasok, akik Törökbálinton belül utaztak 2023. június 30-ig 250Ft-os jeggyel is megtehették; ezzel szemben 2024. március 1-jétől csak az 1000Ft-os Pest vármegye24 napijeggyel vagy a buszon váltható 600Ft-os vonaljeggyel tudnak utazni. Ez 8 hónap alatt 100-140% közötti jegyáremelés az utazás módjától függően.

Törökbálint 100 milliós nagyságrendű összeggel támogatja a Volánbuszt (korábban a BKK-t), hogy Törökbálint területén helyi viteldíjat alkalmazzon, így az egyoldalú döntés mind az Önkormányzat, mind az utasok felé felháborító. Az ügy külön érdekessége, hogy miközben a város által 100 milliós nagyságrenddel támogatott kék buszokkal egy Munkácsy Mihály utca - Budaörsi lakótelep út március 1-jétől 600Ft-ba fog kerülni, addig a város által anyagilag nem támogatott "sárga" 755-ös busszal csupán 400Ft-ba, diákok számára 200Ft-ba!

Természetesen a fentiekről a lehető leggyorsabban tájékoztattam Elek Sándor polgármester urat is, és egyúttal javaslatot tettem arra, hogy megtartva a viteldíjközösséget, azaz azt, hogy a helyi járatokon (283, 283B, 285, 286, 286B) elfogadásra kerül a Pest vármegyebérlet és az országbérlet, de kérje fel a helyi járatok szolgáltatóját, hogy újra vezesse be a helyi bérlet értékesítését a korábbi BKK-Volánbusz Törökbálint helyi bérlet árával megegyező 5200Ft-os áron, és a helyi járatokon ne kerüljön emelésre a vonaljegyek ára, ezzel a kizárólag a város által megrendelt járatokon ne változzanak a viteldíjak. Ezt a javaslatomat Elek Sándor polgármester úr soron kívül megvizsgálata, és támogatása mellett fel is kérte az OMI Kft. ügyvezetőjét, hogy a szükséges lépéseket tegye meg. - Így azok, akik kizárólag a felsorolt helyi járatokkal utaznak, számukra a város biztosítani tudja, hogy ne nőjenek az utazási költségeik. Fontos azonban, hogy a helyi járatokon megvásárolt bérletek a 88-as, 88B, 140-es, 140B, 172-es, 173-as, 272-es, 972-es és 972B jelzésű buszokon nem lesznek érvényesek, így akik a helyi járatokról átszállnak a "nagy buszokra", nekik sajnos meg kell vásárolniuk a Pest vármegyebérletet, de mindent bevetünk annak érdekében, hogy a BKK-Volánbusz újra értékesítsen helyi bérleteket 5200Ft-os áron, és a BKK automatákból lehetőség legyen olcsóbb helyi jegyeket vásárolni.

Köszönöm Elek Sándor polgármester úr gyors és konstruktív segítségét!

Mezei Gyula
kötelességgel és felelőséggel Törökbálintért

  • Találatok: 300