A 2045.HU oldalain, csak az oldal működéséhez szükséges sütiket használjuk, továbbá a Google és a Facebook beépülő sütijei dolgozhatnak!

Új nemzetiségi önkormányzatok alakulnak Törökbálinton!

A Nemzeti Választási Iroda közzétette a nemzetiségi lakosságszám alapján azokat a településeket, ahol kisebbségi önkormányzatok alakulhatnak. Eddig Törökbálinton német, roma és román önkormányzat volt, most lesz görög és ukrán is, mivel a nemzetiségek jogairól szóló törvény alapján erre mostmár jogosultak.

A követelmény, hogy legalább 25-en legyenek, 20 alá ne csökkenjen a számuk az előző választás óta, vagy működjön nemzetiségi intézmény.
Így a németek (466), romák (56), románok (35), ukránok (32) lakosságszám alapján megfeleltek, a görögök (14) pedig a görög óvoda miatt alakíthatnak hivatalt.
Képviselők szerint a németek 5-öt választhatnak, mivel elérik a száz főt, a többi nemzetiség pedig 3 főt választhat meg.

Tiszteletdíj alapján az állami köztisztviselői illetményalap kétszeresét, ha intézményt is fenn tart (jelen esetben a németnél és a görögnél), akkor négyszeresét kaphatja a testület elnöke. Mivel bruttó 38 650 Ft az illetményalap, így vagy 77 300 Ft-ot, vagy 154 600 Ft-ot kereshet egy elnök.

Működési támogatást nyújthat az önkormányzat, Törökbálinton ha úgy alakul idén is 5 millió Ft a németeké, 2 millió Ft a romáké és 200 ezer Ft a román önkormányzaté, de ezen felül a Csupaszív német óvodát is finanszírozza a város.

Idén így két új szereplő lép be, a görögök, akik eddig inkább Budaörsön vettek részt a nemzetiségi ügyekben, illetve az ukránok, akiknek a száma feltehetőleg a 2022-es háború következtében nőtt meg.

https://www.valasztas.hu/sajtokozlemeny%20-%202024/1

Varjasi Vencel

  • Találatok: 50