A 2045.HU oldalain, csak az oldal működéséhez szükséges sütiket használjuk, továbbá a Google és a Facebook beépülő sütijei dolgozhatnak!

Tragédia kell a DEPO zebra biztonságosabbá tételéhez? - FRISSÍTÉS

Ironikus eset történt a tegnapi nap folyamán: 1-2 óra különbséggel, mikor a VFKB nem támogatta a Raktárváros buszmegállónál lévő gyalogos átkelőhely biztonságosabbá tételét, egy tömegkarambol történt az érintett csomópontban! - Ez nem az első eset!

Varjasi Vencel által elkészített előterjesztést Dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás nyújtotta be a Képviselő testület és a bizottságok számára tárgyalásra, ami elsődlegesen a gyalogosok védelmét biztosító, nyomógombos jelzőlámpa telepítésére, amennyiben ez nem megvalósítható, úgy okoszebra telepítésére tesz javaslatot, kiemelve azt, hogy amíg ezek nem valósulnak meg, addig zebrazászlók kerüljenek kihelyezésre.

A 2024. február 7-ei VFKB 2 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett, nem támogatta a "DEPO-zebra" biztonságosabbá tételét, ám a nap iróniája, hogy még minden bizonnyal zajlott annak a tömegkarambolnak a vizsgálata, ami a jelzett helyszínen történt, mialatt a bizottsági tagok szavaztak. Információink szerint egy taxis szabályosan meg akart állni a zebra előtt, ám a mögötte jövő gépkocsik hátulról belerohantak. Összesen 4 gépjármű ütközött és tört össze.

FRISSÍTÉS

A 2024. február 8-ai Pénzügyi és Jogi Bizottság egyhangúlag támogatta a jelzőláma telepítését a Raktárvárosi úton a DEPO előtti kijelölt gyalogátkelőhelyhez, és indokoltnak tartotta a gyalogosbiztonság növelését ezen a veszélyes helyen!

Sajnálatosan ez itt nem az első baleset volt. Rendszeresen döntik ki a gépjárművek a gyalogátkelőt jelző táblát is, mivel utolsó pillanatban a járda felé kapják félre a kormányt, az egyik esetben a buszmegállóba rohant be egy gépjármű és csak a csoda segített, hogy ne történjen tragédia, de a mostanihoz hasonló, a katasztrófavédelem beavatkozását szükségessé tevő balest is már több volt. - Csak idő kérdése, hogy mikor történik végzetes tragédia. Ezt tényleg meg kell várni?

Az érintett kijelölt gyalogátkelő Törökbálint egyik legveszélyesebb gyalogátkelője. Törökbálint belső területe felől, az itt kihelyezett lakott területet jelző táblától, mindösszesen 55 méterre található, és bár itt a lakott területet jelző tábla előtt is 60km/h-s korlátozás van hatályban, a legtöbb gépjárművezető ezt figyelmen kívül hagyja, és nagy sebességgel halad át a zebrán. Sajnos azonban, a másik irányból sem jobb a helyzet, mivel a látható emelkedő miatt, nagyon sokan már a körforgalomból kihajtva minél intenzívebb gyorsításba kezdenek, és nem ritka, hogy itt is a zebrán előznek.

Fentieken kívül elmondható, hogy a gépjárművezetők itt nagyon sokszor nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosok számára, és rendkívül veszélyes átmenni az út egyik oldaláról a másikra.

Fontos kiemelni, hogy a város második legveszélyesebb gyalogátkelője szintén a Raktárvárosi úton található, a temetőnél. Itt is a probléma forrását az adja, hogy a zebra mindösszesen 83 méterre van a lakott területet jelző táblától, és sokan nem lassítanak le 50-re a zebráig sem, nem hogy a lakott területet jelző tábláig. És ez a gyalogátkelő az iskolapéldája annak, hogy sajnos az okoszebra sem jelent megoldást, mivel nagyon sokszor az okoszebra villogása ellenére is egymás után 4-5 autó nem adja meg a gyalogosoknak járó elsőbbséget.

A tegnapi baleset is rávilágított arra, hogy nem elégséges okoszebra telepítése. Ide minimum nyomógombos gyalogátkelő létesítése szükséges, kiegészítve azzal, hogy Törökbálint belső területe felől már a lakott területet jelző tábla előtt 50km/s sebességkorlátozás legyen érvényben, és okoslámpa kerüljön telepítésre, ami ha azt érzékeli, hogy egy autós 50km/h feletti sebességgel közeledik a lámpához, akkor az előtte váltson pirosra. - Ilyen lámpából már több üzemel Magyarországon is, így megvalósítása nem lehetetlen!

Az emberi élet nem fejezhető ki pénzben! Bízunk benne, hogy a jövőheti testületi ülésre megváltozik a képviselők véleménye.

Mezei Gyula

  • Találatok: 673