A 2045.HU oldalain, csak az oldal működéséhez szükséges sütiket használjuk, továbbá a Google és a Facebook beépülő sütijei dolgozhatnak!

Utolsó nap a régi (egyben jó) orvosi ügyeleti rendszerrel…

Február 1-től a mi vármegyénket is eléri az új rendszer, amely alapján részben a mentősök veszik át az ügyelet működtetését.
A háziorvosok maradnak, de 16 óra és másnap 8 óra között a 1830-as telefonszámot kell hívni, ahol a vonal túloldalán felnőtt és gyermekorvosi ügyeletet végeznek a mentősök. Lényegében a beteget kikérdezik, és az alapján segítenek. Akár tanáccsal, vagy kiküldenek egy orvost, illetve rosszabb esetben mentőautót.

A gyermek és felnőtt háziorvosi ügyelet nem szűnik meg teljesen, hétköznap 16 és 22 (ünnepnapon 8 és 14) óra között elérhető lesz, de a járások központjaiba költöznek át, így a mi esetünkben Érdre, Budaörsnél Budakeszire, stb. Az ezutáni időben a mentőszolgálat által meghatározott helyet kell keresni. Gyermekorvosi ellátás csak Vácott, Cegléden és Érden lesz elérhető.

Eddig Budaörssel közösen volt ügyeleti rendszer, amely feladatot először a Jump Consulting Kft., majd ennek felvásárlása után 2021 óta a TritonLife Csoport hajtott végre a szakszerűen felszerelt Budaörsi Egészségügyi Központban. A terhek 1/3-át Törökbálint, 2/3-át Budaörs fizette, ezáltal a cég 45 ezer ember ellátásáért felelt, most az érdi rendelő 130 ezerért fog.

Ezen felül a megközelítés is gondot okozna, mivel jóval jobb helyzetben volt Budaörs tömegközlekedés szempontjából, illetve autóval is viszonylag gyorsan oda lehetett érni.

A legfontosabb, hogy Budaörsön 0-24 órás orvosi ügyelet volt elérhető, lényegében most minden kapcsolat elvágásra kerül ettől.
Nem kérdés, hogy jobb nekünk, törökbálintiaknak az eddigi rendszer, így mindent meg kell tenni a visszaállítására!

Új ügyeleti rendszer

OMSZ infó

Varjasi Vencel

 

Elek Sándor polgármester úr a változtatásokkal kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta:

Tisztelt Törökbálintiak!

Február elsejétől átalakul az ügyeleti ellátás. Emiatt sajnos a megszokott Budaörsön működő orvosi ügyelet is megszűnik.

Mindezek ellenére törekedni fogok arra, hogy a Budaörssel közösen finanszírozott 0-24 órában elérhető ügyeleti szolgáltatás az Önök számára ismét elérhető legyen.

Ennek érdekében levélben fordultam - az ügyben együttműködve Budaörssel - a Belügyminisztériumhoz, Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárhoz. Állásfoglalását kértem azzal kapcsolatban, hogy van-e jogszerű lehetősége Törökbálint Városának arra, hogy saját költségén 0-24 órán át elérhető ügyeleti ellátást működtessen. Bízunk államtitkár úr pozitív válaszában.

Természetesen az ellátás biztosításához szükséges forrást a készülő költségvetésünk tervezetében szerepeltettem és a Képviselő-testület vonatkozó döntése után rendelkezésre is fog állni.

  • Találatok: 203